Υποστήριξη

Οδηγός Αγοράς Χειροποίητων Χαλιών

Η αγορά του χειροποίητου χαλιού είναι επένδυση που δεν γίνεται κάθε μέρα. Προσέξτε, λοιπόν, ιδιαίτερα. Δώστε σημασία στη λεπτομέρεια. Μερικές πληροφορίες θα σας βοηθήσουν τόσο στην αγορά, όσο και στη συντήρηση και φύλαξη των χειροποίητων χαλιών σας. Μη ξεχνάτε ότι θα ζήσετε πάνω τους. Γι' αυτό ακολουθήστε το ένστικτό σας αλλά και τις απαραίτητες οδηγίες:

 

 1. Επιλογή μεγέθους: Προτιμήστε χαλιά μικρών διαστάσεων. 'Οχι μόνο μεγαλώνουν οπτικά το χώρο σας, αλλά και η αξία τους αναδεικνύεται καλύτερα. 'Αλλωστε, στο σαλόνι το χαλί δεν πρέπει να περνάει κάτω από τους καναπέδες, ενώ αντίθετα στην τραπεζαρία πρέπει η καρέκλα του επισκέπτη, όταν χρησιμοποιείται, να πατάει πάνω στο χαλί
 2. Επιλογή χρωμάτων: Αφήστε την ψυχή σας να διαλέξει τα χρώματα που σας εκφράζουν και σας αγγίζουν και όχι αυτά που ταιριάζουν με τον χώρο σας, γιατί έτσι το χαλί σας θα "ενσωματωθεί" και θα χάσει τη μοναδικότητά του.
 3. Επιλογή ποιότητας: Αντίθετα ίσως με ότι πιστεύετε δεν υπάρχουν καλύτερα και χειρότερα χειροποίητα χαλιά. Το χειροποίητο χαλί είναι πάντοτε χειροποίητο χαλί. Παράγοντες όπως η ποιότητά του μαλλιού, η ύφανση, τα σχέδια, το φινίρισμα, το πλύσιμο και το κούρεμα παίζουν βασικό ρόλο στο να καθορίσουν το επίπεδο του χαλιού σας, ποτέ όμως τη μοναδικότητα και τη μαγεία του.
 4. Τα ολόμαλλα χαλιά θεωρούνται καλύτερα, γιατί το μαλλί προσφέρει πολλά φυσικά πλεονεκτήματα. Δεν πέφτει το πέλλος, τα χρώματα διατηρούν τις αποχρώσεις τους, δεν λεκιάζουν εύκολα, δεν καίγονται, είναι πιο ανθεκτικά και πιο ζεστά. Τις ίδιες ιδιότητες έχει και το φυσικό μετάξι, το οποίο προσδίδει περισσότερη λάμψη.
 5. Εκτός από την μπροστινή εντυπωσιακή επιφάνεια, δηλαδή το πέλλος ενός χειροποίητου χαλιού προσέξτε την πίσω του πλευρά. Εκεί, πρέπει να φαίνονται εξίσου καλά το σχέδιο, η διάταξη, η πυκνότητα των κόμπων και αν υπάρχουν ελαττώματα, μπαλώματα ή σκισίματα.
  Σημ .Οι διάφορες κακοτεχνίες, διορθώσεις ή επεμβάσεις φαίνονται κυρίως στην πίσω πλευρά.
 6. 'Οσο πιο πυκνοί είναι οι κόμποι του χαλιού στην πίσω πλευρά τόσο πιο λεπτομερές μπορεί να είναι το σχέδιό του και τόσο περισσότερος χρόνος, περισσότερο υλικό, περισσότερο σχεδιασμό, περισσότερη εξειδίκευση, περισσότερη τεχνική, χρειάστηκε για να δημιουργηθεί. Επίσης, η χαρακτηριστική τεχνική της ύφανσης και το στυλ ενός χαλιού μαρτυρούν τη χώρα προέλευσής τους.
 7. Μπορείτε να διαπιστώστετε μόνοι σας, μ'ένα απλό τέστ, την ποιότητα και την χειροποίητη κατασκευή του χαλιού. Μ' ένα μυτερό αντικείμενο δοκιμάστε στην πίσω πλευρά να βγάλετε έναν από τους κόμπους. Κανονικά δεν πρέπει να βγει. Αν όμως βγει λόγω πιο αραιής ύφανσης, πρέπει να μοιάζει μ' ένα τσαλακωμένο γάμα (γ). Αντίθετα στα χαλιά μηχανής κάνει ίσιον.
 8. Θυμηθείτε, η πολυπλοκότητατων σχεδίων και της τεχνικής του κόμπου δεν προδίδουν μόνο την καταγωγή του, αλλά ανεβάζουν τον χρόνο κατασκευής και την τιμή του.
 9. Το μυστικό για την άψογη τελική εμφάνιση, καθώς και το σωστό στρώσιμο στο πάτωμα βρίσκεται στη μαεστρία του τεχνίτη, στις κατάλληλα επεξεργασμένες πρώτες ύλες και στους σωστά μονταρισμένους αργαλειούς, στο φινίρισμα (κούρεμα) όπως και στο ειδικό πλύσιμο που κρατάει διάφορες φάσεις και είναι καθοριστικό για την τελική εικόνα και όψη που θα πάρει το χαλί.

 

Συμβουλές για Συντήρηση - Φύλαξη - Καθαρισμό

Πώς καθαρίζονται οι λεκέδες από τα χαλιά/μοκέτες;
Άμεση επέμβαση για την απομάκρυνση των λεκέδων όταν είναι ακόμα φρέσκοι. Ανεξάρτητα από την ποσότητα και το είδος του λεκέ, χρησιμοποιήστε λευκό χαρτί κουζίνας ταμπονάροντας πάνω στο λεκέ με κατεύθυνση από τα άκρα του λεκέ προς το κέντρο. Κάθε προσπάθεια καθαρισμού πρέπει να γίνεται με καθαρό χαρτί έως ότου απορροφηθεί ο λεκές. Αποφύγετε τις κυκλικές κινήσεις καθώς υπάρχει κίνδυνος να απλώσετε τον λεκέ περισσότερο.
Σε περίπτωση που έμειναν υπολείμματα λεκέ στο πέλος του χαλιού/μοκέτας, χρησιμοποιήστε άμεσα κάποιο σαμπουάν αραιωμένο με χλιαρό νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή .

Αντιμετώπιση δύσκολων λεκέδων
Λεκές                     Καθαρισμός
Λάδι                       Σαμπουάν και αν χρειαστεί, ξύδι και νερό.
Βούτυρο                 Ζεστό σιδέρωμα (περίπου 60 Co) πάνω από ένα ύφασμα και μετά σαμπουάν με ξύδι και νερό.
Αυγό                      Σαμπουάν με νερό
Καφές/αναψυκτικό  Σαμπουάν με ξύδι και νερό.
Μπύρα                    Σαμπουάν με ξύδι και νερό.
Αλκοόλ                  Σαμπουάν με ξύδι και νερό.
Μαρμελάδα/μέλι     Χλιαρό νερό και πανί.
Τσίχλα                   Καθαρίστε με ειδικό προϊόν για αφαίρεση λεκέδων, καλύψτε με πάγο μέχρι να σκληρύνει η τσίχλα, αφαιρέστε την με μαχαίρι ή κουτάλι, παρατηρώντας την κατεύθυνση της ίνας.
Κόλα μοκέτας         Αφαιρέστε αμέσως με ασετόν ή αλκοόλ.
Κραγιόν                 Σαμπουάν με νερό και οινόπνευμα, αν χρειαστεί.
Βερνίκι                  Μαλακώστε με ασετόν και μετά ξεβγάλτε με νερό.
Λάσπη                    Αφήστε να στεγνώσει. Έπειτα βούρτσισμα και ηλεκτρική σκούπα.
Γράσο                    Ρίξτε καθαρό αλκοόλ, αφήστε να εξατμιστεί και μετά καθαρίστε με σαμπουάν, ξύδι και νερό.

Φύλαξη: Tα χαλιά/μοκέτες πρέπει να φυλάσσονται τυλιγμένα σε ρολό, τοποθετημένα σε οριζόντια θέση προς αποφυγή τσαλακωμάτων, μακριά από υγρασία και ήλιο.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να καθαρίζετε με ηλεκτρική σκούπα;
Φροντίστε η σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας να είναι πάντα καθαρή. Το σκούπισμα του χαλιού/μοκέτας πρέπει να γίνεται από την αντίθετη πλευρά, προς τη φορά του πέλους.
Αυτό γίνεται αντιληπτό από το μεγαλύτερο βαθμό αντίστασης κατά τη μετακίνηση του πέλματος της σκούπας. Αυτός ο τρόπος σκουπίσματος είναι αποτελεσματικός διότι απορροφάται η σκόνη που έχει σταθεί στις ρίζες των νημάτων, με ευεργετικά αποτελέσματα για την ανθρώπινη υγεία.
Επιπροσθέτως η παραμονή της σκόνης δημιουργεί τριβή στα νήματα με συνέπεια να κόβονται ίνες και να χάνεται μέρος του όγκου του χαλιού/μοκέτας σε μορφή χνουδιών.

Τι να προσέξετε όταν επιλέγετε ένα χαλί/μοκέτα με γνώμονα την αντίσταση στους λεκέδες
Όταν αγοράζετε χαλί/μοκέτα να ρωτάτε πάντα τον πωλητή για το αν διαθέτει πιστοποίηση ποιότητας.
Όταν διαθέτει πιστοποίηση ποιότητας, τα νήματα που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι πολύ καλά επεξεργασμένα ώστε να αντιστέκονται στους λεκέδες. Μπορείτε να ζητήσετε από τον πωλητή να σας κάνει ένα μικρό τεστ.

7 Κανόνες για να διατηρήσετε ένα χαλί/μοκέτα σε καλή κατάσταση
 • Σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα από 1 έως 2 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τη χρήση.
 • Χρησιμοποιήστε 1-2 πατάκια στην εξώπορτα για την συγκράτηση ανεπιθύμητων ουσιών και σκόνης για να μην τα μεταφέρετε στο χαλί/μοκέτα σας.
 • Αποφύγετε τη μετακίνησή σας στο εσωτερικό του σπιτιού με τα υποδήματά σας. Πολύ γρήγορα θα διαπιστώσετε πως είναι πολύ πιο ευχάριστη και απολαυστική η αμεσότητα της επαφής σας με το χαλί/μοκέτα.
 • Όταν σκουπίζετε συχνά με ηλεκτρική σκούπα το χαλί/μοκέτα, δεν ωφελεί να το τινάζετε γιατί μπορεί να προκληθεί φθορά στα στημόνια του και να χρειαστεί επισκευή.
 • Μία φορά το χρόνο, (ανάλογα με τη χρήση) πριν τη φύλαξη, να γίνεται βαθύς καθαρισμός από εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο.
 • Άμεση επέμβαση για την απομάκρυνση των λεκέδων όταν είναι ακόμα φρέσκοι.
 • Τα χαλιά/μοκέτες να φυλάσσονται άριστα τυλιγμένα σε ρολό, τοποθετημένα σε οριζόντια θέση, επάνω σε επίπεδη επιφάνεια, προς αποφυγή τσαλακωμάτων στο υπόστρωμα και το πέλος. Μακριά από υγρασία και ήλιο.


Πλύσιμο στο σπίτι.
Αν δεν παραδώσετε το χαλί/μοκέτα σε ταπητοκαθαριστήριο για καθαρισμό και φύλαξη, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να το πλύνετε με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο:
 • Σκουπίστε πολύ καλά με ηλεκτρική σκούπα.
 • Χρησιμοποιήστε για την πλύση ειδικό σαμπουάν χαμηλού αφρού με τις οδηγίες του κατασκευαστή . Όταν τελειώσετε με τη διαδικασία πλυσίματος, το χαλί/μοκέτα πρέπει να τυλιχτεί σε ρολό. Να τοποθετηθεί με μικρή κλίση για να μπορεί να στραγγίσει. Φροντίστε ώστε η θέση του χαλιού/μοκέτας να είναι τέτοια που να μην επιτρέπει να τσακίσει το ρολό. Κατόπιν, απλώστε το χαλί/μοκέτα οριζόντια, μόνο σε σκιερό μέρος, μακριά από τον ήλιο. Φροντίστε να μην δημιουργηθούν τσαλακώματα στο υπόστρωμα και το πέλος. Επίσης, να υπάρχει δυνατότητα κατά τη διάρκεια του στεγνώματος, να αερίζεται και το κάτω μέρος του χαλιού/μοκέτας. Είναι πολύ σημαντικό το χαλί/μοκέτα να έχει στεγνώσει εντός 24 ωρών. Καλό θα είναι να επιλέξετε μία ζεστή ημέρα με αρκετό αεράκι. Για το πλύσιμο χρησιμοποιήστε μία πολύ μαλακή βούρτσα κινούμενη προς τη φορά του πέλους και αντίστροφα .
Οι συμβουλές αυτές είναι μόνο για χαλιά/μοκέτες μηχανής, συνθετικά.
Για οποιοδήποτε άλλο τύπο νήματος και κατασκευής, συμβουλευτείτε το κατάστημα αγοράς ή τον ταπητοκαθαριστή σας.

10 Συμβουλές για το πώς θα επιλέξετε το παιδικό χαλί/μοκέτα.
 • Το χαλί/μοκέτα που θα επιλέξετε πρέπει να διαθέτει πιστοποίηση ποιότητας.
 • Δεν πρέπει να βγάζει χνούδια ( δοκιμάστε το)
 • Το πέλος του χαλιού/μοκέτας πρέπει να είναι χαμηλό 11-12cm.
 • Nα διαθέτει μεγάλη πυκνότητα και στιβαρό πέλος. Ο συνδυασμός χαμηλό και στιβαρό πέλος, δημιουργεί μέγιστη αντίσταση στο πάτημα με μεγάλη διάρκεια στη χρήση και το χρόνο.
 • Χρώματα λαμπερά και χαρούμενα επιδρούν θετικά στην ψυχολογία του παιδιού.
 • Επιλέξτε σχέδια διαχρονικά για να μη χρειαστεί αλλαγή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
 • Επιλέξτε με εύκαμπτο υπόστρωμα, χωρίς πρόσθετα και κόλλες.
 • Προσοχή στις τεχνικές προδιαγραφές. Επιλέξτε το νήμα να είναι αντιστατικό για να σκουπίζεται εύκολα και να μην μαγνητίζει μικροσωματίδια και σκόνη.
 • Πολύ σημαντικό το νήμα να έχει επεξεργασία τέτοια που να καθαρίζονται οι λεκέδες.
 •  Αν υπάρχουν λόγοι υγείας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Pinterest