Πως να καθαρίσετε σωστά, χαλιά και μοκέτες

05/06/2017
από Velentzas team
Στην Κατηγορία: Συμβουλές

Γενικές Συμβουλές Καθαρισμού

  • Ένα χάλι πρέπει εβδομαδιαίως να καθαρίζεται με ηλεκτρική σκούπα,σύμφωνα με τη φορά του πέλους.(η σκόνη και τα σκουπιδάκια στην επιφάνεια του χαλιού επισπεύδουν την διάρκεια ζωή του.
  • Την άνοιξη που μαζεύουμε τα χαλιά, θα πρέπει πριν τα μαζέψουμε, να τα καθαρίσουμε με ηλεκτρική σκούπα, έτσι ώστε να φύγουν όλα τα σκουπιδάκια που τυχόν έχουν. Θα πρέπει το κάθε χαλί ξεχωριστά να το τυλίξουμε σε ρόλο και να το συσκευάσουμε με υλικό που βοηθάει στο σωστό αερισμό του (σεντόνι, ύφασμα κτλ) Η ναύλον συσκευασία δεν συνιστάτε. Προσοχή η φύλαξη των χαλιών να γίνει, σε μέρος που δεν τα "βλέπουν" οι ακτίνες του ηλίου άλλα και σε μέρη χωρίς υγρασία.
  • Κάθε 1-2 χρονιά, μπορούμε να πλένουμε τα χαλιά μονοί μας , με την χρήση ειδικών απορρυπαντικών για χαλιά, που κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ.( φροντίζουμε ώστε το απορρυπαντικό να διαλυθεί σωστά στο νερό) Βουρτσίζουμε το χαλί κατά την φορά του πέλους, με μια μαλακή βούρτσα. Το ξεπλένουμε με καθαρό νερό. Προσοχή στο τελευταίο ξέβγαλμα πρέπει να φύγει κάθε ίχνος του απορρυπαντικού. Αφήνουμε το χαλί να στεγνώσει καλά, έτσι ώστε πριν το αποθηκεύσουμε να έχει φύγει η υγρασία.
  • Κάθε 4-5 χρονιά πρέπει να γίνεται βαθύς καθαρισμός, πράγμα το οποίο σημαίνει, ότι πρέπει να εμπιστευτούμε σε ειδικούς το καθαρισμό και την περιποίηση των χαλιών μας.

 

Τι Πρέπει Να Αποφεύγουμε

  • Το μούλιασμα των χαλιών καταστρέφει τις ίνες και το πέλος των χαλιών. Το στέγνωμα πρέπει να πραγματοποιείτε όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ένα χρώμα να μην είναι σταθερό και να χρωματίσει τα υπόλοιπα.
  • Η πλύση χαλιών με ακατάλληλα απορρυπαντικά
  • Μη κάλο ξέπλυμα και παραμονή του απορρυπαντικού στις ίνες του χαλιού.
  • Η χρήση χλωρίνης για τον καθαρισμό στα κρόσσια
  • Τίναγμα χαλιών στο μπαλκόνι (καταστρέφει το ρέλι και το στημόνι)
  • Τρίψιμο χαλιών με σκληρή βούρτσα.
  • Απευθείας επαφή ναφθαλίνης(η οποιοδήποτε άλλου αντισκορικού) με την επιφάνεια του χαλιού. Πρέπει να τυλίγουμε το αντισκορικό, μέσα σ' ένα σακουλάκι και εν συνεχεία το τοποθετούμε στο εσωτερικό του χαλιού.
  • Στα σημεία που τοποθετούμε αντικείμενα πάνω στην επιφάνεια του χαλιού, πρέπει να αλλάζονται συχνά γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν μόνιμα σημάδια.
  • Τα δέρματα αγελάδας,αρνιών και τα επονομαζόμενα ως hand-tufted χάλια πρέπει να πλένονται μόνο σε εξειδικευμένα καθαριστήρια.
  • Το στέγνωμα των χαλιών, πρέπει να γίνεται σε σκιερό και δροσερό μέρος και όχι κάτω από τον ήλιο, γιατί θα αλλοιωθούν τα χρώματα του.
  • Κατά την διάρκεια της αποθήκευσης, τοποθετήστε το χαλί οριζόντια στο πάτωμα. Αν το τοποθετήσετε κάθετα υπάρχει κίνδυνος να τσακίσουν οι άκρες του.
  • Η χρήση ηλεκτρικής σκούπας με ατμό επιτρέπεται, εφόσον υπάρχει η εγγύηση του κατασκευαστή για την καταλληλότητα της σκούπας στον καθαρισμό χαλιών.

Κατηγορία Λεκέδων Και Ενδεικτικός Τρόπος Καθαρισμού

Αίμα--- Απορρυπαντικό / Άσπρο ξύδι / Κόλλα
Αναψυκτικά--- Απορρυπαντικό / Άσπρο ξύδι
Άρωμα / Κολονία--- Απορρυπαντικό / Άσπρο ξύδι / Βενζίνη
Αυγό--- Απορρυπαντικό / Άσπρο ξύδι
Βερνίκι μετάλλων--- Απορρυπαντικό / Άσπρο ξύδι / Βενζίνη
Βερνίκι νυχιών (Όζα / Μανό)--- Ασετόν
Βερνίκι παπουτσιών--- Απορρυπαντικό / Άσπρο ξύδι / Βενζίνη
Βούτυρο--- Βενζίνη
Γάλα--- Απορρυπαντικό / Άσπρο ξύδι / Βενζίνη
Γράσο--- Βενζίνη
Εμετός--- Απορρυπαντικό / Άσπρο ξύδι / Βενζίνη
Ιώδιο--- Οινόπνευμα
Καλλυντικά--- Απορρυπαντικό / Άσπρο ξύδι / Βενζίνη
Καραμέλα--- Απορρυπαντικό / Άσπρο ξύδι
Καφές--- Γλυκερίνη
Κόλλα--- Οινόπνευμα
Λάδια--- Βενζίνη
Λάσπη--- Απορρυπαντικό / Άσπρο ξύδι
Λίπος--- Απορρυπαντικό / Άσπρο ξύδι / Βενζίνη
Μουστάρδα--- Απορρυπαντικό / Άσπρο ξύδι
Μπογιά--- Απορρυπαντικό / Άσπρο ξύδι / Βενζίνη
Μπύρα--- Απορρυπαντικό / Άσπρο ξύδι
Ούρα--- Απορρυπαντικό / Άσπρο ξύδι / Βενζίνη
Παγωτό--- Απορρυπαντικό / Άσπρο ξύδι / Βενζίνη
Παρκετίνη--- Βενζίνη
Πίσσα--- Βενζίνη
Σάλτσα--- Απορρυπαντικό / Άσπρο ξύδι / Βενζίνη
Σκουριά--- Ειδικό Καθαριστήριο
Σοκολάτα--- Απορρυπαντικό / Άσπρο ξύδι / Βενζίνη
Στίλβωμα επίπλων--- Απορρυπαντικό / Άσπρο ξύδι
Τσάι --- Απορρυπαντικό / Άσπρο ξύδι
Τσίχλα--- Απορρυπαντικό / Άσπρο ξύδι / Βενζίνη
Φάρμακα--- Ειδικό Καθαριστήριο
Φρούτα και χυμοί--- Απορρυπαντικό / Άσπρο ξύδι
Χλώριο--- Απορρυπαντικό / Άσπρο ξύδι

Είναι προτιμότερο όμως να συμβουλευτείτε ένα ειδικό καθαριστήριο, πριν προχωρήσετε από μονοί σας στον καθαρισμό του χαλιού σας. Το άσπρο ξύδι πρέπει να διαλυθεί σε νερό. Η αναλογία του διαλύματος πρέπει να είναι, ένας μέρος λευκό ξύδι προς τρία μέρη νερό.

  

Καθαρισμός Τοπικών Λεκέδων

Σχεδόν όλοι οι δύσκολοι λεκέδες είναι υγρής μορφής,γι αυτό και κάλο είναι η αντίδραση μας να είναι άμεση. Αρχικά πρέπει γρήγορα να αφαιρέσετε, όση περισσότερη ποσότητα υγρού μπορείτε, με απορροφητικά πανάκια.

Καθαρίστε γρήγορα το λεκέ με το ανάλογο υλικό (σύμφωνα με την παρακάτω λίστα που υπάρχει) χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανάκι και αρχίζοντας πάντα από την άκρη προς το κέντρο του λεκέ.

Τρίβετε πάντοτε παλινδρομικά (μπρος – πίσω) και ποτέ κυκλικά.

Καλό είναι να μην μουσκέψετε το χαλί, αν όμως συμβεί τότε αφαιρέστε τα νερά που υπάρχουν. Μέτα τον καθαρισμό στεγνώστε τοπικά το σημείο που ήταν ο λεκές.

Pinterest
Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική